Specialistische begeleiding - Autisme

Individuele begeleiding voor scholieren en studenten
Door scholieren en studenten technieken aan te leren om hun studie en/of alledaagse leven te structureren proberen we routines op te bouwen, waardoor ze de rust en de ruimte krijgen om zich ook verder te ontwikkelen. Het maken van een overzichtelijke en realistische planning, waarin we alle dagelijkse activiteiten en verplichtingen meenemen is altijd een eerste stap. Vaak zien we dat (on)rust op studiegebied een groot effect heeft op het algemene welbevinden. Dit is tenslotte in deze leeftijdfase een centrale dagbesteding, waar cliënten ook hun eigenwaarde aan ontlenen. Door een goede studieroutine op te bouwen, waarbij ze weten waar ze aan toe zijn, creëer je ruimte om te werken aan bijvoorbeeld de sociale vaardigheden en het reilen en zeilen thuis en op school.

Zeker bij grotere veranderingen zoals de overstap naar een nieuw type onderwijs, onrust of ziekte thuis of in hun directe omgeving heeft deze groep een vaste plek en een vaste begeleider nodig om met ze mee te denken en hun leven te (blijven) structureren. Dit kan ook voortduren na een studie of prettig zijn voor (jong-)volwassenen die niet studeren. Indien gewenst onderhouden we nauw contact met ouders en andere hulpverleners. In principe vindt de begeleiding plaats in ons pand aan de Rotterdamseweg, maar indien gewenst behoort begeleiding aan huis ook tot de mogelijkheden. Bij onrust of paniek kan iemand altijd even binnen lopen om te overleggen met een begeleider of een veilige plek te hebben om even tot rust te komen.


Dagbesteding/dagritme voor scholieren en studenten
Voor adolescenten en volwassenen met autisme (ASS), AD(H)D of een verstoorde thuissituatie bieden we rust en structuur in combinatie met levensbegeleiding. Doel is het voorkomen van het ontsporen van jongeren en (jong)volwassenen) die vastlopen bij hun opleiding en ze helpen om een goede nuttige plek in de maatschappij te vinden (opleiding of werk). Voor veel hoger opgeleide cliënten helpt een klein beetje ondersteuning op bepaalde momenten van hun leven en het vertrouwen dat ze altijd kunnen terugvallen op diezelfde hulp. (Waakvlamcontact).

Ook voor jongeren en (jong)volwassenen die nog thuis wonen, kunnen we een rustige omgeving bieden om naast schoolwerk ook de andere activiteiten en verplichtingen door te nemen en een duidelijk ritme in te bouwen. Daarbij ontlast het de thuissituatie, waardoor er ruimte komt om andere problemen aan te pakken. Werken in onze studieruimte biedt een duidelijk dagritme en niet alleen als je vast loopt, maar ook om op een laagdrempelige manier begeleiding te krijgen en hulp bij de dagelijkse gang van zaken (levensbegeleiding). Voor sommige cliënten is het een waakvlam contact, ze kunnen binnen lopen zonder drempel en hebben de mogelijkheid voor overleg als ze dat nodig hebben.